Terug
De juiste borstkolf

Borstkolf weetjes

Denk je erover na om een kolf aan te schaffen? Lees dan even verder!
Er zijn namelijk best wat kolven op de markt van verschillende merken, maar ook verschillende soorten. En welke is dan het meest geschikt? En waarom heb je eigenlijk een kolf nodig?Denk je erover na om een kolf aan te schaffen? Lees dan even verder!
Er zijn namelijk best wat kolven op de markt van verschillende merken, maar ook verschillende soorten. En welke is dan het meest geschikt? En waarom heb je eigenlijk een kolf nodig?

Kijk in de eerste plaats waarvoor je een kolf wilt gaan gebruiken. Een kolf is soms nodig om de productie op gang te brengen als een kindje niet aan de borst kan drinken. Of als er om bepaalde reden te weinig melk wordt aangemaakt kan een kolf helpen om meer melk te produceren. Daarnaast wordt een kolf veel gebruikt als moeders weer gaan werken. Op het moment dat je kindje dan eigenlijk zou drinken kolf jij af op je werk. Zo kan je kindje gewoon moedermelk blijven drinken!

In de kraamweek is het soms nodig om te kolven wanneer je kindje niet aan de borst kan drinken of de melkproductie moet extra gestimuleerd worden.

Hiervoor wordt vaak een huurkolf voor gebruikt omdat deze een extra sterke motor heeft en je er dubbelzijdig mee kunt kolven. Dit heeft als voordeel dat de melkproductie nog beter gestimuleerd wordt, wat zeker in het begin erg belangrijk is, zodat het goed op gang komt.
Daarnaast ben je met dubbelzijdig kolven ook sneller klaar!

Zelf kun je ook een dubbelzijdige elektrische kolf aanschaffen. Wanneer je vaak gaat kolven (bijv. als je weer moet werken) dan zou ik zeker deze aanraden. De meeste van deze kolven kun je ook gewoon enkelzijdig gebruiken.
Wil je alleen af en toe kolven, dan kun je ook een handkolf aanschaffen. Deze zijn een stuk goedkoper.

Van welk merk je een kolf koopt is persoonlijk, afhankelijk van de prijs en wat je mooi vindt. Bij sommige lactatiekundigen kun je kolven uitproberen, voordat je er een aanschaft. Dit zou ik zeker aanraden om te doen, zodat je zeker weet dat de kolf ook geschikt voor jou is!

Op marktplaats zijn ook kolven te vinden. Toch raad ik af om een 2e hands kolf aan te schaffen. Tenzij de kolf een gesloten systeem heeft (zie Ardo borstkolf gesloten systeem)

Wanneer dit niet het geval is kan er melk in de motor komen en dit is onhygiënisch. Koop je een kolf met een gesloten systeem dan zou ik wel de afkolfsetjes nieuw aanschaffen!

Een handkolf is wel geschikt om 2e hands aan te schaffen omdat je alle onderdelen kunt uitkoken.

Een kolf is soms best een dure aanschaf. Er zijn enkele zorgverzekeraars die een kolf (gedeeltelijk) vergoeden. Soms wordt alleen het huren van een kolf vergoed.

Kijk bij je zorgverzekering / polis na of je voor een vergoeding in aanmerking komt voor:

  • de aankoop van een borstkolf
  • de huur van een borstkolf
  • een lactatiekundige (kolf)consult

Je kunt ook kijken op de website kijken van Independer of Zorgwijzer.

Succes met je keuze!

 

 

Christine Bulsing

Lactatiekundige – Zoete melk www.zoete-melk.nl