Terug

Dit is hoe je langer borstvoeding kunt geven

Het geven van borstvoeding heeft tal van positieve gezondheidsvoordelen voor zowel de baby als de moeder. Zo helpt het bijvoorbeeld tegen allerlei infecties en ziektes. Niet voor niets dat er wordt aangeraden om langer dan zes maanden door te gaan met het geven van moedermelk. Het WHO raadt zelfs aan om dit minstens twee jaar te blijven doen en noemt geen maximale leeftijd waarop je zou moeten stoppen. Helaas ervaren veel moeders problemen tijdens de borstvoeding en stoppen ze vaak eerder dan ze zouden willen.

Tips om langer door te gaan met borstvoeding

De eerste dagen na de geboorte zijn belangrijke dagen. In deze dagen zijn er een aantal dingen die je kan doen om de borstvoeding goed op gang te brengen:

  • Zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huid contact
  • Probeer de baby zo snel mogelijk na de geboorte je melk te laten drinken
  • Haal je borst tevoorschijn zodra je merkt dat de baby hongerig is
  • Voed minstens acht keer per dag

Zorg goed voor jezelf

Het is van cruciaal belang om voor jezelf te blijven zorgen, ook al zet je je kind nu waarschijnlijk vaak op plek één. Zorg je goed voor jezelf. Daarmee zorg je direct ook beter voor je baby.

Hulp van een lactatiekundige

Als je van plan bent voor langere tijd borstvoeding te geven, is het aan te raden de hulp van een lactatiekundige in te schakelen. Bij voorkeur al tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat mensen die langdurig begeleiding ontvangen (van zwangerschap tot 10 weken na de geboorte) 66% minder risico lopen te stoppen met borstvoeding ten opzichte van de moeders die geen begeleiding ontvangen.

Lukt het niet? Geef jezelf niet de schuld

Er zijn verschillende redenen waarom het geven van (langdurige) borstvoeding niet kan lukken. Wat de reden ook is: het is niet jouw fout. Het moederschap en alle verantwoordelijkheden die erbij komen kijken zijn al zwaar genoeg zonder dat je jezelf hiervan de schuld geeft. Het geven van borstvoeding is vaak niet gemakkelijk en gaat bij veel mensen absoluut niet natuurlijk. Nogmaals: schakel de hulp in van een professional die meekijkt naar jouw specifieke situatie.

Zoek je een lactatiekundige? Kijk dan op www.nvlborstvoeding.nl