Kies uw categorie:

Moedermelk afkolven en de fles

Je kindje is nu misschien een paar weken oud. Wil je graag een keer de fles gaan geven of heb je een afspraak buiten de deur, maar weet je niet zo goed hoe je het aan moet gaan pakken? In deze blog geef ik je wat handreikingen en tips waar je aan moet denken als je moedermelk gaat afkolven en de fles gaat geven.

Het is goed mogelijk om naast het geven van de borst ook af en toe een flesje afgekolfde melk aan je baby te geven. Als je een keer weg wilt of je gaat werken is het handig als je baby uit de fles kan drinken.
Sommige moeders kiezen er bewust voor om altijd een combinatie van de borst en de fles te geven.
Het algemene advies is om ongeveer met 6 weken na de geboorte te starten met het drinken uit de fles naast de borstvoeding. De reden hiervoor is dat je kindje eerst goed uit de borst leert drinken.

Om moedermelk in de fles te kunnen geven is het eerst nodig dat je moedermelk afkolft. Zoals het voor je baby even wennen is om uit de fles te drinken, kan het voor jou ook wennen zijn om te moeten kolven.
Neem er daarom de tijd voor en zie het ook als een oefenmoment. Om wat melk af te kolven voor in de fles kun je vlak voor de voeding kolven of in de ochtend nadat je baby gedronken heeft. In de ochtend heb je de meeste melk en kun je vaak nog wel wat extra afkolven.

De afgekolfde melk kun je verzamelen tot dat je een volledige voeding hebt voor je baby. Laat de melk eerst afkoelen voordat je het bij elkaar gooit. Het liefst de melk van één dag bij elkaar doen en de datum erop zetten. Op het moment van geven kun je de melk van verschillende dagen bij elkaar doen in een fles.
Er zijn verschillende bewaarschema’s voor het bewaren van moedermelk. Kort gezegd kan moedermelk 4 uur buiten de koelkast bewaard worden, 5 dagen in de koelkast en 6 maanden in de vriezer (-18 graden).
Je kunt de moedermelk bewaren in flesjes, bakjes of speciale moedermelk bewaarzakjes (zoals de Ardo Easy Store moedermelk bewaarzakjes). Let er op dat het materiaal BPA-vrij is.


Om te bepalen hoeveel je baby uit de fles drinkt kun je de volgende formule gebruiken:
150 ml  x kg lichaamsgewicht : het aantal voedingen per 24 uur. Het aantal ml gaat per maand met ongeveer 10 ml omlaag. Dus bij één maand oud 150 ml per kg lichaamsgewicht, twee maanden 140 ml, drie maanden 130 ml, etc. Een baby ouder dan 6 maanden zal ongeveer 100 ml per kg lichaamsgewicht drinken.

Je kunt om te oefenen ook beginnen met 30 ml en daarna je baby nog even aan de borst aanleggen.

Wanneer je de fles aan de baby geeft is het goed om ook te letten op de manier waarop je de fles aanbiedt. We noemen dit ook wel therapeutisch flesvoeden. Als je baby op deze manier uit de fles drinkt treedt er minder verwarring op met het drinken uit de borst, omdat het zelf meer moeite moet doen om uit de fles te drinken en ook een betere controle heeft.
Voed je baby hierbij zo rechtop mogelijk. Gebruik een speen met het kleinst mogelijke gaatje. Houdt de fles horizontaal, alleen de punt van de speen is gevuld met melk.
Probeer uit te lokken dat je baby zelf aan de speen aanhapt. Wanneer je baby eenmaal drinkt, let dan op zijn drinkgedrag, merk je dat het te snel gaat, laat je baby dan even een pauze nemen.

Hopelijk kun je nu aan de slag en op een fijne manier borstvoeding combineren met kolven!

Heb je nog vragen, kun je mij altijd bereiken via mijn onderstaande website.

Lactatiekundige Christine Bulsing https://zoete-melk.nl/contact/
Informatie & tips 10 juni, 2021

Pijnlijke tepels: oorzaken, oplossingen en advies van een lactatiekundige

Onlangs werd ik gebeld door een moeder, zij is elf weken geleden bevallen van hun derde kindje. De borstvoeding bleek al vanaf de start moeizaam te gaan en is al die tijd pijnlijk geweest door pijnlijke tepels. Alle fasen van beetje gevoelig tot aan tenenkrommend van de pijn heeft deze moeder ervaren voordat ze uiteindelijk toch besloot de...

Informatie & tips 12 mei, 2021

Waarom is voeden op schema soms wel nodig?

Waarom is voeden op schema soms wel nodig? Wanneer een baby na de geboorte een indicatie heeft om opgenomen te worden in het ziekenhuis valt hij onder de verantwoordelijkheid van de kinderarts. Gelukkig zijn er steeds meer ziekenhuizen waar er zogenaamde kraam of neosuites zijn waar moeder en kind samen op dezelfde kamer liggen en ze dus niet van elkaar...

Informatie & tips 16 februari, 2021

Let op je baby, niet de klok – voeden op verzoek

Wanneer je baby geboren is na de 37e zwangerschapsweek en goed gezond is, mag je ervanuit gaan dat de baby in staat is om zelf aan te geven wanneer hij honger heeft. Je kind zal je door middel van signalen laten weten wanneer het tijd is om te voeden, maar hoe herken je als nieuwe ouders deze signalen? In...

Borstvoedingskennis, aanbiedingen en borstvoeding support binnen handbereik