Terug

Darmkrampjes bij baby’s

Of je nu ouder, grootouder of zorgprofessional bent, iedereen weet, baby’s hebben last van krampjes. Vaak wordt er vermeld dat dit een rijpingsproces van de darmen is, maar regelmatig komt ‘elimineer bepaalde voeding uit je dieet!’ ook voorbij. De afgelopen jaren is er veel onderzoek naar het microbioom geweest, waarbij is gebleken, dat het eten naar behoefte en zo veel mogelijk afwisseling, juist voor een breder scala aan darmbacteriën zorgde en dus een gezonder lichaam. Het elimineren van producten zorgde juist voor een minder diverse darmflora.

Tijdens de zwangerschap heeft een baby (in de meeste gevallen) een steriele omgeving waarbij de darmen van de baby nog niet actief zijn en ook geen darmbacteriën bevatten. Tijdens en na de bevalling komt de baby in aanraking met moederlijke- en omgevingsbacteriën, waardoor er een eerste kolonisatie van darmbacteriën plaatsvindt. Zodra de baby moedermelk krijgt worden deze darmbacteriën gevoed. Uit recent onderzoek is gebleken, dat in de moedermelk niet verteerbare suikers zitten, die als voedingsbodem voor de darmbacteriën dienen. De bacteriën zetten deze suikers om, waarbij CO2 vorming vrijkomt. Deze CO2 zorgt voor een stimulans van de darmzenuwen, die op hun beurt gaan samentrekken = peristaltiek. Dus eigenlijk kunnen we zeggen dat de darmbacteriën en de CO2-vorming zorgen voor de start en het in stand houden van het ontlasten. Het zorgt er voor dat de baby gaat poepen en blijft poepen! En dat is dus een heel wezenlijk iets!

Echter, als je als baby een nieuwe wereld betreedt waarbij veel nieuwe prikkels zijn extern en dan ook nog eens intern (in de darmen) van alles gebeurd, dan voelt dit bijzonder overweldigend! Help!!! De baby geeft dit aan door voedingssignalen te geven, door te huilen, door te willen zuigen. Zuigen reduceert pijn en stress. Voor ouders dus een lastige situatie, want je wil het je baby zo comfortabel mogelijk maken! Onthoudt dat wij allemaal baby zijn geweest en allemaal krampjes hebben gehad. Uiteindelijk zijn we de pijn van toen allang vergeten 😉 maar dat neemt niet weg, dat we wel het een en ander kunnen doen om deze krampjes te reduceren of mee om te gaan!

  1. Huid op huidcontact. Door de baby te dragen en huid op huid bij je te nemen, voelt het zich veilig en geborgen. Het tonen van emotie (huilen door kramp) is een natuurlijk proces en hoeft niet altijd gestopt te worden. Het bieden van een veilige omgeving waarin de baby de emotie kan delen en tot rust kan komen is hierin het belangrijkste.
  2. Rooming in: door de baby bij je op de kamer te laten slapen kan je snel reageren op hongersignalen en voelt de baby je nabijheid. Ook hierin wordt er een veilige omgeving voor de baby geboden om tot rust te kunnen komen.
  3. Het aanhappen en aanleggen aan de borst. De manier van aanhappen en aanleggen is belangrijk om zo min mogelijk valse lucht mee te laten happen, maar ook om de interne druk in het buikje te verhogen, waardoor ontluchting van onderen kan plaatsvinden. Wanneer wij buikpijn hebben gaan we met onze armen om onze buik naar voren leunen om druk te geven. Een baby kan dit nog niet en gaat dus juist overstrekken of in het bedje liggen kreunen om die interne druk zelf op te bouwen. Door buik op buik te voeden krijgt de baby zeer frequent de interne druk opgebouwd en heeft het daardoor minder last van het buikje. Ook zorgt het buik op buik voeden er voor, dat de doorbloeding verbeterd en dus krampjes verminderen.Lees ook: Informatie over aanleghoudingen
  4. Er wordt vaak gezegd dat baby’s die borstvoeding krijgen niet hoeven te boeren. Echter als wij snel iets naar binnen werken, voelen we dat drinken/eten ook hoog zitten. Even anders zitten helpt dan, of een slokje drinken. Voor een baby net zo. Dus een prettige boerhouding voor de baby om even het eten te laten zakken of een boer te laten doen, kan zeker bijdragen tot minder onrust.
  5. Er zijn verschillende cursussen of methoden om een buikje van de baby te masseren of actief te houden. Nogmaals, de peristaltiek van de darmen is aanwezig maar de lucht in het buikje kan alle kanten op. Door massage toe te passen en de baby nadien in de poephouding te zetten, wordt de lucht makkelijker naar de uitgang gebracht, waardoor de baby minder druk in het buikje ervaart.
  6. Het dragen in een draagdoek biedt vele voordelen. Niet alleen voor de baby, maar ook voor het moederlijke lichaam. Door je baby dicht bij je te dragen, zal je hormonale respons veel hoger liggen en je melkproductie ook goed in balans zijn.
  7. Het aanbieden van een ‘krampverminderend’ middel vanuit de winkel heeft vaak juist averechtse werking! Welk goedje je ook aanbied, het geeft een verstoring van de darmflora, waardoor er wederom een prikkel voor de baby is om te huilen.
  8. Realiseer je dat dit van tijdelijke aard is en dat het vasthouden, er zijn voor je baby, en bovenstaande stappen je veel verder brengt dan soms lijkt. Wordt het je even te veel? Maak dan afspraken met je partner wie wat en wanneer doet. Zo verdeel je de taken en komen jullie allemaal meer aan rust toe! Door je baby vast te houden zoals onderstaand plaatje zal je baby een geborgen en veilig gevoel hebben, maar kan het wel makkelijker ontlasten en ontluchten. De baby wordt in het gezichtje niet tot nauwelijks geprikkeld om weer op zoek te gaan naar iets om te zuigen en komt hierdoor meer tot rust.

Foto: Jessie van Dijk

Mocht je nog vragen hebben, of wil je de cursus krampjes bij baby’s volgen? Kijk dan voor het aanbod op www.praktijkjessie.nl

 

Jessie van Dijk

Lactatiekundige – Praktijk Jessie www.praktijkjessie.nl