Meest gestelde vragen (FAQ’s)

Meest gestelde vragen


Hoe kies je de juiste borstkolf?

Er zijn twee soorten borstkolven om uit te kiezen, een handmatige of elektrische borstkolf. Voor incidenteel gebruik kan je de Ardo Amaryll handkolf gebruiken. Ga je vaak kolven op een dag, in een week dan wordt de Ardo Calypso aangeboden, een elektrische borstkolf.
Wil je de borstvoeding goed op gang krijgen in de eerste (kraam)tijd en lukt dat niet met je baby aan de borst, dan is de professionele, elektrische, krachtige Ardo Carum verhuurkolf een fijne en handige oplossing.

De elektrische borstkolven kunnen zowel enkelzijdig als dubbelzijdig worden gebruikt.

Wat betekent het toeschiet reflex?

Wanneer je borstvoeding geeft, zuigt je baby aan je borst en dat stimuleert de zenuwen in je tepel. Deze zenuwen dragen een boodschap naar je hersenen en een hormoon, oxytocine, wordt losgelaten. Oxytocine stroomt door je bloed naar je borsten, waar het ervoor zorgt dat kleine spiercellen rond je melkklieren de melk uit je melkklieren laat ‘stromen’. Dit staat bekend als de toeschietreflex.

Wanneer baby’s beginnen te drinken aan de borst zuigen ze met een snelle zuigbeweging en lage zuigkracht, dit zorgt voor een lage stimulatiefase. Dit effect wordt nagebootst door een borstkolf door te beginnen met een hogere cycli en een laag vacuüm. Als de borstvoeding loopt, kan je de cycli verlagen en het vacuüm verhogen en voor jezelf een comfortabele fase te vinden.

Als je niet makkelijk een toeschietreflex krijgt, kan je dit aanmoedigen door je borsten te masseren, een warme doek op je borsten te leggen of te kijken naar een foto of video van je baby.

Hoe wordt mijn borstkolf geleverd?

Orders die je voor 12:00 uur besteld (van maandag t/m vrijdag) worden verwerkt en de volgende dag geleverd*, echter is dit niet gegarandeerd. Er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn die het orderproces vertragen.

Hoe kies ik de juiste maat borstschelp?

Een borstschelp die niet goed past kan niet efficiënt kolven en kan pijn of pijnlijke tepels veroorzaken. De juiste keuze van de borstschelp is belangrijk. Deze is goed als:

 • de tepel vrij in de trechter beweegt en de ritmische bewegingen van de kolf volgt;
 • geen of weinig van het tepelhof weefsel in de trechter zit;
 • de melk stroomt en de borst na het kolven overal zacht aanvoelt.

Ardo heeft de volgende maten borstschelp:

 • 26mm, ook geschikt voor een inzetstuk van 22mm
 • 31 mm, ook geschikt voor een inzetstuk van 28mm
 • 36 mm

Meer informatie en afbeeldingen van de juiste borstschelp klik op de volgende afbeelding:

Wat doe ik als er geen of bijna geen vacuüm in de borstkolf is?

U kunt het best de volgende controlestappen doorlopen om te bepalen wat het probleem is:

 • Is de slangadapter afgesloten als u een enkele afkolfset gebruikt?
 • Beweegt het membraan onder de deksel van de afkolfset op en neer en zit het niet vast tegen de deksel?
 • Zit de deksel van de afkolfset er goed op en zit hij niet los?
 • Zitten er geen knikken in de slang?
 • Is het aan de borstschelp gekoppelde lipventiel gescheurd of beschadigd?
 • Neem contact op met de winkel of organisatie waar u de kolf heeft gekocht als u alle controlestappen hebt doorlopen en nog steeds hulp nodig hebt.

Hoe maak ik een afkolfset schoon?

Alleen de onderdelen die in contact komen met de moedermelk moeten worden gereinigd. De slang en koppelstukken, de deksel en de behuizing van de borstkolf kunt u na gebruik met een desinfecterend reinigingsdoekje schoonmaken.

Er zijn drie opties:

 • Gebruik Ardo Easy Clean-magnetronzakken – voor snelle en eenvoudige reiniging thuis of
  onderweg.
 • Stoomsterilisator (elektrisch of magnetron) – volg de instructies van de fabrikant.
 • 10 minuten onderdompelen in een pan kokend water.

Van welk materiaal zijn de flesjes gemaakt?

Ardo heeft BPA-vrije plastic flessen of glazen flessen. De plastic flessen (van 130ml) worden uitsluitend vervaardigd van BPA-vrij (Bisfenol A) materiaal. De glazen flessen van 150ml vormen een milieuvriendelijk alternatief. Op beide flessen passen alle borstschelpen, de Kombitkit en de Amaryll handkolf.

Hoe vaak per dag en hoe lang moet ik afkolven?

Als u de melktoevoer opbouwt omdat de borstvoeding bij uw baby niet direct aanslaat, moet u minstens acht keer per 24 uur kolven, waaronder ten minste een keer in de nacht. Hoe vaker u kolft, hoe meer melk u aanmaakt. Frequentere, kortere sessies van onder de 20 minuten lijken effectiever dan langere, minder frequente sessies. Als u niet zo vaak kolft, zal uw lichaam minder gaan produceren waardoor uw melkproductie afneemt.

Als u kolft om melk te bewaren en ook borstvoeding geeft, kunt u kolven wanneer dit uitkomt, zelfs tijdens een voeding. Sommige moeders vinden het fijn om meteen na een voeding te kolven. Ontdek welk tijdstip u het beste uitkomt.

Maak ik voldoende moedermelk aan?

Kolven na een voeding kan de melktoevoer verhogen. Hoe effectiever en vaker melk wordt afgenomen, door de baby of door te kolven, hoe meer melk u zult aanmaken. Een borstvoedingsdeskundige, een verloskundige of kraamverzorgster kunnen u helpen.

Hoe bewaar ik mijn moedermelk?

U kunt rechtstreeks kolven in de speciaal door Ardo ontworpen Easy Freeze-diepvrieszakjes van 180ml. Deze zakjes zijn dubbel laags en vervaardigd van hoogwaardige materialen zodat externe smaken niet worden opgenomen.

Afgekolfde moedermelk kan drie dagen in de koelkast (4 – 6°C) worden bewaard. Voor het aanleggen van een voorraad kan de afgekolfde moedermelk drie maanden in het vriesvak van de koelkast worden bewaard en zes maanden in de diepvriezer, bij een temperatuur van ten minste -20°C. De speciaal ontworpen Easy Freeze-diepvrieszakjes hebben een geïntegreerde temperatuurindicator zodat u erop kunt vertrouwen dat de moedermelk de juiste temperatuur heeft.

Meer informatie kunt u vinden in: Het bewaren van moedermelk

Hoe kan ik mijn bevroren moedermelk het beste ontdooien?

Om de moedermelk te ontdooien kunt u deze ’s nachts in de koelkast leggen, onder warm stromend water houden of in een bakje met warm water plaatsen. De Ardo Easy Freeze-diepvrieszakjes hebben een geïntegreerde temperatuurindicator zodat u weet wanneer de moedermelk op kamertemperatuur is.

NB: Warm moedermelk nooit op in de magnetron omdat dit de samenstelling van de moedermelk kan veranderen.

Borstvoeding en kolven met implantaten

Veel vrouwen laten hun borsten in hun vruchtbare jaren vergroten. Hoewel vrouwen met borstimplantaten borstvoeding kunnen geven, is het beste moment voor een dergelijke ingreep vaak nadat u kinderen hebt gehad. Hoewel elke vorm van borstoperaties het risico met zich meebrengt dat melkkanaaltjes en zenuwen beschadigd kunnen raken, hebben de meeste vrouwen met implantaten gelukkige en succesvolle ervaringen met het geven van borstvoeding.

Sommige moeders zijn bang dat de kwaliteit van de melk door implantaten kan worden aangetast. Er is geen bewijs dat het materiaal van de implantaten schadelijk kan zijn voor de baby, zelfs als het implantaat een lek heeft.

De locatie van het implantaat kan invloed hebben op de borstvoeding. Prothesen die onder de vouw van de borst of onder de arm zijn ingebracht, geven minder kans op beschadiging van belangrijke zenuwen en melkkanalen. Soms zijn implantaten tegen de tepelhof geplaatst. Er bestaat bij deze chirurgische ingreep meer kans dat het gevoel in de zenuwen naar de tepel is beschadigd. Als dit het geval is kan het zowel de melktoevoer als de melkstroom beïnvloeden.

Heel zelden worden bij vrouwen implantaten geplaatst vanwege onregelmatige borstontwikkeling. Zij hebben een kans dat er te weinig klierweefsel is voor een volledige melkproductie. In dit geval zijn problemen met het geven van borstvoeding niet gerelateerd aan de implantaten, maar aan eerdere problemen. Bron http://www.amazingbreastmilk.nhs.uk/how-to-breastfeed/feeding-with-implants

Borstvoedingskennis, aanbiedingen en borstvoeding support binnen handbereik