Terug
waarom slaapt mijn baby niet in de avond?

Onrustige baby in de avond – wat is er aan de hand?

Een onrustige baby in de avond. Elke avond hetzelfde!

Je partner komt thuis en je zou graag eens een gesprek hebben tijdens het gezamenlijke avondeten, omdat je de hele dag druk was met het geven van borstvoeding, luiers vervangen en de baby ronddragen.

Maar dan verandert alles…

Je baby is onrustig, huilt, schreeuwt, laat zich niet meer neerleggen, drinkt elke minuut. Je hebt het gevoel dat je borst volledig leeg is, en je maag ook! Aan een gesprek met je partner moet je niet meer denken.

Wat is er aan de hand?

Gedurende de dag slapen veel baby’s ontspannen in fasen en lijken ze in evenwicht te zijn. De geluiden van het dagelijkse leven geven hen zekerheid. Ze slapen, maar nemen nog steeds zeer veel waar.

Ze vallen in slaap en na 10-20 minuten vergewissen ze zich ervan of alles om hen heen zekerheid biedt. Als dat zo is, kunnen ze rustig verder slapen. ’s Avonds, als het donker wordt, moeten ze meer opmerkzaam zijn. In vroegere tijden sliep men onder de blote hemel en dat vroeg meer aandacht voor het altijd aanwezige gevaar om door wilde dieren te worden opgegeten. Dus werden de noodzakelijke werkzaamheden gedurende de dag uitgevoerd zodat er ’s avonds tijd was om borstvoeding te geven.

Borstvoedingsboek tips

De hersenen van de zuigeling zijn in ontwikkeling en ’s avonds zeer gevoelig. Door het zuigen en het lichaamscontact vinden ze geruststelling en troost. Veel zwangere vrouwen kennen het verschijnsel dat, wanneer ze overdag veel in beweging zijn er nauwelijks beweging van het kind in de buik is en dat ‘s avond de baby plotseling wakker wordt en onrustig is.

In de eerste 12 weken ontwikkelen baby’s zich snel en lijkt het een soort overgangsfase zijn tot ze gewend zijn aan het nieuwe leven buiten de baarmoeder.

Als het ’s avonds donker wordt, gebeurt er ook iets bij de zogende moeder. De prolactinespiegel in het bloed stijgt. Prolactine is belangrijk voor de vorming van voldoende melk en hierdoor kan de moeder zich ook ontspannen.

Okee, dit wordt dan beter na de eerste 12 weken, maar wat kun je tot die tijd doen?

Het is handig om gezellig samen met je partner te eten op de bank.  Je kunt dan naar behoefte borstvoeding geven aan je baby, terwijl je zelf hapjes neemt. Tijdens de rustfase kun je dan gezellig babbelen. Een draagzak of iets dergelijks is altijd handig om je baby te kalmeren en toch je handen vrij te houden. Als je weet dat het van tijdelijke aard is, kan je er ook beter mee omgaan.

Een cursus babymassage kan ook zeer nuttig zijn om manieren te leren, die in de onrustfase van pas kunnen komen.

Geduld en rust zijn belangrijk om deze fase goed door te komen. Als je je toch ongerust maakt, bespreek het dan eens met de kraamverzorgster of bel een lactatiekundige in je omgeving. Kijk op www.nvlborstvoeding.nl waar je de lactatiekundigen in je omgeving kan vinden.