Terug
Afbeelding zonnebescherming blog juli 2016-c53ea966

Tips en adviezen over zon bescherming voor je baby

Mag je baby’s die jonger zijn dan één jaar aan zonlicht blootstellen? Welke zonnebrandcrème is geschikt  voor baby’s? Wanneer kun je beter uit de zon blijven en wat is het effect van zogenaamde UV-kleding?

Kies een geschikte zonnebrandcrème met de hoogste beschermingsfactor (bijvoorbeeld 50), die beschermt tegen ultraviolette A- en B-straling.

Of het nu om vakantie of thuis gaat, om spelen in de vrije natuur, aan het zwembad of het strand, een goede zonnebrandcrème is voor de gevoelige huid van de baby onmisbaar. Enerzijds beschermt hij tegen de schadelijke UV A- en UV B-straling en anderzijds voorkomt hij pijnlijk verbranden door de zon, huidirritaties en vroegtijdige veroudering van de huid.

Wie een lichte huid, sproeten en rood of blond haar heeft (huidtype I) kan het beste een crème met een beschermingsfactor (SPF) van 40 of hoger gebruiken. Mensen met een lichte huid en blond haar (huidtype II) wordt een crème met een SPF van 30 tot 40 aanbevolen.

1. De babyhuid beschikt niet over beschermende pigmenten

De huid van zuigelingen is veel dunner dan die van volwassenen, wordt veel sneller rood en verbrandt eerder. Ook de huid van kinderen beschikt nog niet over beschermende pigmenten. Daarom is hun huid erg gevoelig, met een verhoogd risico op zonnebrand en een zonnesteek.

1.1. Mijd de middaghitte

Rond het middaguur straalt de zon het sterkst. Baby’s mogen daarom tijdens hun eerste levensjaar niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Daarom wordt aangeraden om de middaghitte tussen 11 en 15 uur te mijden.

Tip: In het eerste levensjaar zijn de vroege ochtend- en avonduren het meest geschikt om te gaan wandelen. Vergeet niet dat je baby in de hitte veel wil drinken.

1.2. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor

Zonnebrandcrème – Milde verzorging van de babyhuid in de zomer

Kies een geschikte zonnebrandcrème met de hoogste beschermingsfactor (bijv. 50), die beschermt tegen ultraviolette A- en B-straling.

Een verzorgende zonnemelk met SPF 50+ beschermt de gevoelige babyhuid zeker tegen uv-straling en zonnebrand.

Let er bij het kopen van zonbeschermingsproducten op dat deze vrij zijn van parabenen, kleur- en geurstoffen en conserveermiddelen en geschikt zijn voor baby’s vanaf 6 maanden.

Als de baby in het water gaat, raden wij aan om watervaste zonbeschermingsproducten te gebruiken en de baby minstens een half uur voor het in het water gaan in te smeren. Zonnemelk en zonnebrandcrèmes die „watervast“ of „extra watervast“ zijn, bieden extra bescherming.

Smeer de baby royaal in met zonnecrème, bij voorkeur 30 minuten voordat u het water denkt in te gaan of naar buiten gaat.

Onbedekte lichaamsdelen als gezicht, nek, handen en voeten moeten ook bij baby’s en kinderen die voornamelijk in de schaduw blijven, absoluut worden ingesmeerd.

1.3. Zonwerende kleding

Voor een optimale verzorging van de huid van de baby in de zomer heeft u lichte en luchtige zomerkleding nodig die de het zonlicht blokkeert.

Er is speciale (relatief dure) kleding op de markt die volgens uv-normen is getest, die baby’s beschermt tegen uv-straling. Als gevolg van weerkaatsing is uv-straling in de buurt van water (ook bij het zwembadje) extra intens. Houd er rekening mee dat met natte kleren de zoninstraling nog intenser wordt.

1.4. Opnieuw insmeren is belangrijk

Als de baby in het water of op het strand aan het spelen is, is regelmatig opnieuw insmeren en een T-shirt aantrekken (ook in het water) een must. Een zonnehoedje beschermt het hoofdje tegen oververhitting.

Ook bij het spelen of in het water gaan moet de baby naast zonnecrème een T-shirt met een lichte kleur en een hoedje dragen, die de gevoelige huid beschermen tegen teveel zon. Zoek indien mogelijk een rustig, schaduwrijk plekje op.

2. Verder tips

Zorg ervoor dat je baby in de zomer in de kinderwagen niet oververhit raakt. Tijdens het slapen in de kinderwagen die beschut is tegen de zon kan je het zonnehoedje bij je kind afdoen. Via het hoofdje van een kind kan de warmte het beste kwijt.

Laat kinderen nooit zonder toezicht in de auto, zelfs niet voor een korte tijd – de warmte in de auto kan al binnen een paar minuten levensgevaarlijk zijn voor het kind.