Terug
Voorkom droge tepels door goed aanleggen

Voldoende melkproductie? Lactatiekundige Jessie helpt!

Deze vraag hoor ik met regelmaat. Moeders die contact opnemen of binnen komen lopen tijdens mijn spreekuur. Hoe komt het toch, dat moeders tijdens de zwangerschap slechts af en toe nadenken over de groei van hun kindje (geen enkele moeder denkt zo’n 8-12 x per dag na over de groei van haar kindje tijdens de zwangerschap. Maar goed ook natuurlijk, want erg ontspannen kan je de zwangerschap anders niet vinden…).Deze vraag hoor ik met regelmaat. Moeders die contact opnemen of binnen komen lopen tijdens mijn spreekuur. Hoe komt het toch, dat moeders tijdens de zwangerschap slechts af en toe nadenken over de groei van hun kindje (geen enkele moeder denkt zo’n 8-12 x per dag na over de groei van haar kindje tijdens de zwangerschap. Maar goed ook natuurlijk, want erg ontspannen kan je de zwangerschap anders niet vinden…).

Terwijl de borstvoedende moeders zich na iedere voeding zorgen lijken te maken over de intake van hun kindje.2 zwangere dames

Tijdens de zwangerschap krijgt de baby heel de dag door voedingsstoffen aangereikt. De kleine groeit en ontwikkelt zich. Sabbelt op het duimpje, huilt af en toe (ja zelfs in de zwangerschap huilt je kindje af en toe), slikt het slokjes vruchtwater door en is het met regelmaat wakker en trapt er vrolijk op los. Alles lijkt vanzelf te gaan.

Tot op het moment dat alles veranderd! De baby wordt geboren. En opeens is daar het moedergevoel, de oerdrang om goed te doen voor je kindje. En hallo onzekerheid!

Na de geboorte en het doorknippen van de navelstreng gaat er een nieuw avontuur beginnen. Van groeien in mama’s buik, naar groeien aan mama’s borst. Fysiologisch gezien een natuurlijke stap.

Maar is deze stap nog steeds zo natuurlijk? Weet jij als moeder waar je op moet letten om te weten dat je kindje goed groeit? In de kraamtijd wordt de baby bijna iedere dag gewogen. Je kindje zal de eerste dagen afvallen. En dat mag! Het verbruikt zijn eigen vetreserve en samen met de druppels melk die je al uit je borst komen, voedt het zich voor de eerst komende 2-3 uur.

Omdat je baby gewend is aan een constante aanlevering van ‘eten’ is het best pittig om opeens een paar uur te moeten teren op de melk en vetreserve.

De ontwikkeling van je baby gaat het eerste jaar razend snel, dus energie aanlevering is nodig om de groei en ontwikkeling van je baby ten volle te benutten. En het mooie is: daar kan jij als moeder aan voldoen!

98% van alle vrouwen over heel de wereld geven voldoende borstvoeding. Wanneer de productie een probleem is, heeft dat vaak te maken met:

  • Te weinig aangelegd de eerder dagen.
  • Verkeerd aanhap / aanlegtechniek.
  • Medische redenen waardoor de productie moeizamer op gang komt of in stand blijft.

Kortom: als je je kindje goed hebt laten groeien in de baarmoeder, moet dat ook lukken aan de borst. Als je maar goed van start gaat!

Borstvoedingsposities

Je borstvoeding weer op gang laten komen

En wat houdt dat goed op gang laten komen dan in?

  • Volg in de zwangerschap een cursus borstvoeding zodat je goed geïnformeerd bent.
  • Na de bevalling gelijk huid op huid contact toepassen. Lukt het op dat moment niet voor jou, laat dan je partner het huid op huid overnemen. Zodra jij er aan toe bent is je baby nog wakker en alert en heeft het van alle voordelen van het huid op huid contact kunnen genieten.
  • De eerste keer aanleggen initiëren binnen 1-2 uur na de geboorte of zo snel dat de situatie het toe laat.
  • Vanaf dat moment minimaal 8 voedingen per 24 uur geven.

Ga lekker oefenen met je baby. De eerste paar dagen is het even “aanklooien” met het aanleggen. Een grote wijde hap, het neusje vrij, kin en wanen in de borst, buik tegen/op buik voeden. Je moet veel onthouden… na een paar dagen weet je het en gaat het als vanzelf. 1 tip: geef je baby de leiding, hij heeft de reflexen niet voor niks!!
…meer tips 

Kijk naar het effectieve drinken!

Probeer tussen voedingen door of na een volledige borstvoeding geven aan je kindje (dubbelzijdig) af te kolven. Hiermee verhoog je je melkproductie.

Na een paar dagen krijg je stuwing, het vollopen van de borsten. Je blijft veel aanleggen om de stuwing te minimaliseren en de productie een boost te geven. Blijf je veel stuwing houden, lees dan deze tips

Na de stuwingsdagen (wat soms wat pijnlijk kan aanvoelen) is je productie al lekker op gang. Vanaf dat moment is je baby ook wat meer uitgerust van de bevalling en kan je gaan vertrouwen op zijn voedingssignalen. Afhankelijk van je opslagcapaciteit zal hij zijn voedingsfrequentie gaan aanpassen.

De baby wordt iedere dag gewogen. Eerst valt het af om daarna te gaan groeien. Dat geeft je als mama een enorme boost! Een bevestiging dat je baby groeit op jouw melk. Maar dan sluit de kraamzorg de zorg af. En wordt er hooguit 1 x per 3-4 weken gekeken naar het gewicht van de baby. Waar moet je nu die boost vandaan halen?

Hoe weet je dat je baby genoeg drinkt?

Tip 1

Leer vanaf dag 1 effectief drinkgedrag herkennen: je baby zijn kaken bewegen op en neer. Je ziet het spiertje bij op oog/oorlijn bewegen, de oortjes gaan vrolijk heen en weer en de haartjes achter de oren bewegen mee. Samen met de eerste paar slokjes is dit voor jouw het teken dat er melk komt. Een baby is verschrikkelijk “lui”. Dus op een lege borst, of met een volle maag wordt er niet meer effectief gedronken! Als je vanaf dag 1 naar dit drinkgedrag kijkt zal je na een dag of 3 met je ogen dicht kunnen voelen of je baby nog effectief drinkt!

Tip 2

Van volle borsten naar een volle maag: na de voeding dienen de borsten soepeler aan te voelen. De baby is voldaan en tevreden na de voeding.

Tip 3

Natte luiers: minimaal 6 plasluiers per 24 uur.

Tip 4

Ontlasting: vanaf de geboorte iedere dag minimaal 1 x ontlasting welke verkleurd van bijna zwart naar bruin, naar mosterdgeel. Na ong 4 weken mag de frequentie wat minder worden maar dat hoeft niet. Moedermelk werkt pre- en probiotisch!

Tip 5

Gedrag: baby’s slapen veel. Zeker de eerste dagen. Maar een baby die lekker gegeten heeft, kent ook zijn wakkere en alerte momenten. En ook de “hallo wereld, aanhoor mijn “stembandtalent” momenten. Door wakker en alert te zijn geeft de baby aan, energie te hebben. Baby’s die structureel te weinig voeding krijgen zijn stil en zelfs met de “billenbloot” momenten rustig en slaperig.

Tip 6

En tot slot pas het gewicht. De eerste dagen mag de baby afvallen. Daarna zal het gaan groeien en zal het zijn eigen groeicurve gaan volgen. Het ene moment groeit het 300 gram per week. Het volgende moment wat minder. Minimale groei is 100 gram per week.

Tenslotte…

Vertrouw op je lijf, op je eigen kunnen maar ook op je baby. De eerste dagen is het ‘zoeken’ voor jullie allebei. Moeten jullie samen een duo worden. Zodra dat gelukt is, moet het genieten zijn. Af en toe een dipmoment kennen we allemaal en is niet om je zorgen over te maken.

Borstvoeding moet leuk, gezellig en fijn zijn voor allebei. Is dat niet het geval trek dan aan de bel! Zodat je snel weer kan genieten van al het moois wat de natuur ons biedt. Je kan het!

Heb jij wel eens een melkproductie dipje gehad en hoe heb jij het opgelost? Deel het op de Ardo medical Facebookpagina en help andere vrouwen met een goede borstvoedingstip. 

Jessie van Dijk

Lactatiekundige – Praktijk Jessie
www.praktijkjessie.nl